Sculpturen van David Cerny

Zoek je reis op prijs

David Cerny heeft er een handje van zijn publiek te shockeren en te provoceren. Op verschillende plekken in het historische centrum van Praag loop je zijn controversiële sculpturen tegen het lijf. Hij staat bekend om zijn anticommunistische ideeën en verwierf internationale bekendheid toen hij in 1991 een communistische tank die in de stad tentoongesteld werd roze schilderde. Het bekendst zijn de Babies: grote sculpturen van futuristische baby’s die tegen de Zizkov TV Tower opkruipen. De toren wordt algemeen als oerlelijk beschouwd en stamt nog uit de communistische tijd.

Voor het Frans Kafka Museum vind je Cerny’s werk Piss, twee mechanisch bewegende mannen die beroemde citaten uit de Tsjechische literatuur op een kaart van Tsjechië plassen.

Al net zo subtiel is Brownnosers, twee gigantische beelden van voorovergebogen mannen, elk met een trap die naar hun kont leidt, waar je hun anus in kunt kijken. Daar zie je een video van de voormalige Tsjechische president Klaus en Milan Knížák, kunstenaar en voormalig directeur van de National Gallery, die elkaar voeren met een lepel op Queen’s hit We Are The Champions. (Adres: Holeckova 49)

Wie David Cerny in levenden lijve wil spotten, maakt een goede kans door een bandje te gaan bekijken in MeetFactory, de club annex galerie waar Cerny eigenaar van is.

Adres Frans Kafka Museum: Cihelná 635/2b, 118 00 Praag 1

Adres MeetFactory: Ke Sklárne 3213/15, 150 00 Praag 5