Portugese Synagoge

Zoek je reis op prijs

Deze opvallend aanwezige bakstenen synagoge is geïnspireerd op de tempel van Salomo in Jeruzalem en is nog steeds het hart van de kleine Sefardische gemeenschap waarvoor ze in 1675 gebouwd werd. De Sefardische Joden kwamen eind 16e eeuw naar Amsterdam en vroegen zo’n 100 jaar later aan Elias Bouman deze imposante synagoge te ontwerpen en te bouwen. Het ontwerp is traditioneel: de Hechal (Heilige Ark) is gericht op Jerusalem, tegenover de teba (de verhoogde plaats in de synagoge) waar de chazan (voorlezer) de dienst leidt. Het grote tongewelf wordt verlicht door meer dan 1000 kaarsen.

Het stoere gebouw illustreert in al zijn statigheid ook de rivaliteit tussen de welgestelde Sefarden en de armere Asjkenaziem van wie de synagoge de helft kleiner was.

Om de Portugese Synagoge te bezoeken heb je een ticket voor het Joods Cultureel Kwartier nodig. Met dit ticket dat een maand geldig is, kun je ook het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg bezoeken. Bij elk van de drie deelnemende cultuurpartners kun je het ticket bij de kassa aanschaffen.

Adres Portugese Synagoge: Mr. Visserplein 3, 1011 RD  Amsterdam