Jaipur

Zoek je reis op prijs

De Roze Stad

Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan. Deze levendige stad heeft als bijnaam de Roze Stad, vanwege de vele roze gebouwen in het centrum. Midden in het oude centrum staat het stadspaleis, een enorm complex van tuinen, binnenplaatsen en gebouwen, waarvan een groot deel nog steeds wordt bewoond door de familie van de vroegere vorsten.

Een andere belangrijke toeristische trekker is Hawa Mahal, het Windpaleis. Het is eigenlijk niet zozeer een paleis, maar een gigantische gevel. Achter die gevel zitten geen kamers, maar een brede gang. Dat komt omdat Hawa Mahal gebouwd werd zodat de vrouwen uit de harem van de Maharadja de jaarlijkse parade konden zien, zonder dat zij zelf vanaf de straat te zien waren. Het paleis is vijf verdiepingen hoog en in de gevel zitten 953 ramen, balkons en nissen.

Jantar Mantar is het grootste en best bewaarde observatorium ter wereld. Jai Sing II, de maharadja naar wie Jaipur is vernoemd, was dol op wetenschap en technologie in het algemeen en astronomie in het bijzonder. Hij gaf opdracht tot de bouw van het observatorium, dat in 1738 klaar was. Van de negentien instrumenten werken de meeste nog steeds. Ze meten bijvoorbeeld de tijd, de afstand, lengte- en breedtegraden van hemellichamen en voorspellen een eclips. Jantar Mantar staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.