Vasamuseet - Vasa Museum

Zoek je reis op prijs

Het Vasamuseet is een museum geheel gewijd aan de Vasa, een schip met een korte, maar beroemde geschiedenis. Het werd in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van de koning, Gustav Adolf. Zweden controleerde destijds de handel op de Oostzee en de Vasa moest het paradepaardje van de vloot worden. Het werd een schitterend schip van 52 meter hoog en 69 meter lang. Het vaartuig was niet alleen rijk versierd met vergulden en geverfde houtsnijwerken, maar het was met zijn 64 bronzen kanonnen bovendien een echte vechtmachine. Uniek was dat het kogels van wel 11 kilo kon afvuren.

Op 10 augustus 1628 werd het te water gelaten, voor het oog van een enthousiaste mensenmassa. Het vertrok richting open zee onder een saluutsalvo van de kanonnen. Maar twee flinke windvlagen deden het topzware schip kapseizen, waarna er water binnenliep en het naar de bodem zonk. Daar bleef het maar liefst 333 jaar liggen. Zeker dertig bemanningsleden kwamen om het leven.

In 1961 werd het schip geborgen en het bleek opvallend goed bewaard. Hoewel de ruim drie eeuwen onder water flinke beschadigingen had aangericht, is meer dan 95% van het schip bewaard gebleven. Het Vasamuseet is speciaal gebouwd voor dit prachtige schip. Bewonder de honderden uit hout gesneden beelden en ornamenten, bekijk de documentaire of het interieur, het vergaan en de berging, en bezoek de andere tentoonstellingen in het museum. Het Varamuseet is het drukstbezochte museum van Scandinavië.

Adres: Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm