Stadshuset - Stadhuis

Zoek je reis op prijs

Het Stadshuset (stadhuis) is een opvallend ontwerp van Ragnar Östberg. Zwedens beroemdste architect was geïnspireerd door Italiaanse paleizen en combineerde dat met de Scandinavische romantische bouwstijl. Het Stadshuset werd gebouwd tussen 1911 en 1923. Het is wereldberoemd, vanwege het banket dat hier elk jaar op 10 december wordt gehouden voor Nobelprijswinnaars en andere prominente gasten. Dat banket vindt plaats in de Blauwe Zaal, die weliswaar blauw had moeten zijn, maar dat nooit is geworden. Östberg vond de manier waarop de zon de rode stenen verlicht zo mooi, dat hij het zonde vond om het blauw te maken. In de hal staat een gigantisch orgel, met wel 10.000 pijpen en 138 registers. In de Gouden Zaal beelden 18 miljoen mozaïektegels met bladgoud de Zweedse geschiedenis uit.

Je kunt het Stadshuset alleen met een gids bezoeken, maar de toren - die 106 meter hoog is - mag je wel zelf in. Halverwege vind je het Tower Museum en bovenin heb je fantastisch uitzicht over Stockholm.

Mocht een uitnodiging voor het banket voor Nobelprijswinnaars niet in de lijn der verwachtingen liggen, dan kun je in restaurant Stadshuskällaren in de kelder van het stadhuis het menu van het voorgaande banket bestellen.

Adres: Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm