Constitution Hill

Zoek je reis op prijs

Constitution Hill is een van de belangrijkste historische plekken van Jo’berg. Het oude fort werd in 1893 gebouwd door Paul Kruger. Hier vochten de Boeren met de Engelsen, werden vele dissidenten opgepakt tijdens de Soweto-opstand in 1976 en werd een nieuw gerechtsgebouw neergezet na de afschaffing van de Apartheid. Het complex ligt in de wijk Braamfontein en bestaat uit vier delen: Number 4, Constitutional Court, the Woman’s Gaol en het oude fort.
Het Constitutional Court is de hoogste rechtbank van Zuid-Afrika. Het gebouw is in 2003 gebouwd met stenen van een oud cellenblok.
Number 4 is het beruchte cellenblok waar veelal politieke tegenstanders van het Apartheidregime werden opgesloten. Onder hen waren Nelson Mandela en Mahatma Gandhi. Een bezoek aan de grimmige cellen is bepaald geen pretje, maar ontzettend indrukwekkend. Mandela zelf zei ooit dat je een land pas echt kunt leren kennen als je in zijn gevangenissen bent geweest. “Een natie moet niet beoordeeld worden op de wijze waarop het haar hoogste, maar waarop het haar laagste burgers behandelt - en Zuid-Afrika behandelde haar opgesloten Afrikaanse staatsburgers als beesten.”


Het cellenblok is grotendeels in dezelfde staat als dat het destijds was. Op de muren worden video’s geprojecteerd met de getuigenissen van ex-gedetineerden. Overvolle cellen, een gebrek aan hygiëne, te weinig eten en fysiek geweld waren aan de orde van de dag. Sla ook de permanente expositie over Mahatma Gandhi niet over, die hier in 1906 werd opgesloten. De Women’s Gaol Museum is de vrouwenvleugel van de gevangenis, waar onder meer Winnie Madikizela-Mandela gevangen heeft gezeten. Het mooie Victoriaanse gebouw staat in schril contrast met de gruwelen die hier hebben afgespeeld.

Adres: Hoek Joubert Street en Kotze Street, Braamfontein